Το Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην Αχαράβη, απέναντι από τα Ρωμαϊκά Λουτρά σε ένα ιδιόκτητο κτήριο 1.000 τ.μ. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του είναι ο κ. Σπύρος Βλάχος ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια με απέραντη αγάπη και ακούραστο κέφι φροντίζει για την αναζήτηση, τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη, και την προβολή του λαογραφικού υλικού της Βόρειας Κέρκυρας.


Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου εκτίθεται σε δύο αίθουσες. Το λαογραφικό υλικό προέρχεται κυρίως από δωρεές και αγορές και για την παρουσίασή του δημιουργήθηκαν σύνολα που αναπαριστούν τους ποικίλους τομείς και δραστηριότητες της τοπικής ζωής.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει:

Παλιές φωτογραφίες, βιβλία και έγγραφα από το 1862, Νομίσματα από την περίοδο του Ιονικού κράτους, Τοπικές ενδυμασίες από το 1800, Έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, Αργαλειός, Παραδοσιακό ελαιοτριβείο, Ξυλουργείο, Τσαγκάρικο, Κουζίνα, Κρεβατοκάμαρα, Μπουγάδα, Νερόμυλος, Αγροτικά εργαλεία, Εκκλησιαστικός χώρος κ.ά.

Πέραν των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, στο ίδιο κτήριο λειτουργεί επίσηςΑίθουσα εκδηλώσεων, κατάλληλα εξοπλισμένη για Εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, και περιοδικές εκθέσεις. Παράλληλα λειτουργεί ένα Παραδοσιακό Καφενείο καθώς επίσης και μόνιμη Έκθεση Παραδοσιακών προϊόντων καιεργόχειρων για τους επισκέπτες



Υ.Γ οποισδήποτε θα ήθελε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή με κάποιου είδους δωρεά ή ακόμα και να προσφέρει χρηματική ενίσxυση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Ευχαριστούμε!